Ίδρυση - Αποστολή  Το Μουσείο  Πυροσβεστικό Μουσείο  06-05-2012 06:20  0  6706 αναγνώσεις

Εγκαίνια Πυρ/κού Μουσείου
Εγκαίνια Πυρ/κού Μουσείου

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας,  ιδρύθηκε το 1992 και ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Παλλήνη Αττικής το 2007.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Μαίου 2007 από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, παρουσία της πυροσβεστικής ηγεσίας, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και πολιτών.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ.Βύρων Πολύδωρας μεταξύ των άλλων τόνισε: "Όπως το όνομα μαρτυρεί, εγκαινιάζουμε Μουσείο, τόπο των Μουσών. Μέρος όπου μια πτυχή πολιτισμού εκτυλίσσεται σε κοινή θέα, κοινή διδασκαλία, κοινή αναγνώριση. Το Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας θέλω να είναι ο τόπος για τους φιλίστορες. "Όλβιος εστίν όστις της ιστορίας έσχεν μάθησιν". Στην περίπτωσή μας, ολόκληρη η κοινωνία να λάβει γνώση της ιστορίας της ηρωικής, της ιστορίας της ευποιίας, της ιστορίας της αντιμετώπισης του κοινού κινδύνου, που έγραψε το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα.Είναι ενδιαφέρουσα η ύπαρξη του Μουσείου για την ιστορία των γονιών που θα γνωρίζουν τα παιδιά των πυροσβεστών. Έχει την ειδικότερη σημασία, μια σκυταλοδρομία ήθους. Μαθαίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια των πυροσβεστών πώς και υπό ποιές συνθήκες επιτέλεσαν οι πυροσβέστες - από συστάσεως του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι σήμερα - το καθήκον τους... Μέσα από το Μουσείο, βρίσκω μία αφετηρία ενός δρόμου που θα οδηγήσει στην κατάληξη, στον εθελοντή Πυροσβέστη της Παλλήνης, του Γέρακα, της Αττικής, της Αθήνας, της Ελλάδος, να ενταχθεί, να καταγραφεί στις όμορφες σελίδες, στον όμορφο κατάλογο τον γεμάτο ηθική και ήθος των εθελοντών Πυροσβεστών".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Αποστολή του  Πυροσβεστικού Μουσείου  είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση στο κοινό των πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας, καθώς και συγγραμμάτων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος ή που έχουν σχέση με την πυροσβεστική ιστορία, η διατήρηση ειδικού ιστορικού πυροσβεστικού αρχείου και η προβολή της ιστορικής πορείας του Πυροσβεστικού Σώματος από ιδρύσεώς του.

Το Πυροσβεστικό Μουσείο, πέρα από την κύρια αποστολή του, οργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, τελετές, προβολές, εκδίδει βιβλία ιστορικού πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς πολιτιστικής και καλλιτεχνικής φύσης για θέματα συνδεδεμένα με την προώθηση των σκοπών του.
Μελετάει, οργανώνει και προωθεί την τεκμηρίωση της πυροσβεστικής ιστορίας και αναζητά, ανευρίσκει, διαφυλάττει και προβάλει τα ιστορικά πυροσβεστικά κειμήλια.