18η Μαΐου - Διεθνή Ημέρα των Μουσείων  Νέα - Ανακοινώσεις  Πυροσβεστικό Μουσείο  12-05-2016 20:20  0  5145 αναγνώσεις

«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»
Magirus Deutz DL 30
Αίθ. ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ
Αίθουσα ΜΝΗΜΗΣ
Αίθ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Π. ΤΣΑΒΛΗΣ
Opel Blitz

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί, από το 1977, ως η Διεθνή Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), προκειμένου να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα Μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης  και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σ' ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει, κύρια αποστολή των οποίων είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω απ’ αυτό. «Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ελληνικό τμήμα του ICOM.

To Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, εννέα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, προσπαθεί, ως φορέας που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να υπηρετεί το σκοπό αυτό με τον καλύτερο τρόπο, μέσω της προβολής στο ευρύ κοινό της ιστορίας και της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά κυρίως, με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών. Υπολογίζεται ότι, για τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο 2015-2016, ο αριθμός επισκέψεων παιδιών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες θα ανέλθει τουλάχιστον στις 5.500.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, το Πυροσβεστικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.