18 ΜΑΪΟΥ 2021: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ  Νέα - Ανακοινώσεις  Πυροσβεστικό Μουσείο  17-05-2021 20:10  0  2082 αναγνώσεις

mus3d1

Κάθε χρόνο, η 18η Μαΐου γιορτάζεται ως η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», όπως έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο σημαντικός τους ρόλος στη σύγχρονη κοινωνία.
To Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του,  υπηρετεί το σκοπό αυτό με τον καλύτερο τρόπο, με την προβολή στο κοινό της ιστορίας και της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά κυρίως, με την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών.
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και το πολυπόθητο άνοιγμα των μουσείων στη χώρα μας λίγες ημέρες πριν, στις 14 Μαΐου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, καθότι η παρατεταμένη κρίση της πανδημίας Covid-19, έπληξε με πρωτοφανή τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας τον πολιτισμό και τα μουσεία, που βρέθηκαν μπροστά σε νέες προκλήσεις και αλλαγές.
«Το μέλλον των μουσείων. Αναστοχασμός και επανεκκίνηση», είναι λοιπόν το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της ημέρας αυτής. Μελετά ένα καίριο ζήτημα, αυτό του μέλλοντος των μουσείων και είναι κάτι που μας αφορά όλους, καθώς τα μουσεία είναι οι βασικότεροι φορείς μνήμης, πολιτιστικής ανταλλαγής και κληρονομιάς.
Η παγκόσμια κρίση πέρα από τα προβλήματα που επέφερε, λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών καινοτόμων αλλαγών και αφορούν ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στα πλαίσια της αποστολής και της δράσης του, ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσω της συνεχούς ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού που περιλαμβάνεται στις συλλογές του, με σκοπό τη διαφύλαξη, προβολή και προώθηση στο κοινό του ιστορικού αυτού αρχείου του Μουσείου, που είναι μοναδικό στη χώρα μας,
Το αρχειακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων, εγγράφων, ενημερωτικών φυλλαδίων, φωτογραφιών και περιοδικών πυροσβεστικού περιεχομένου,μέρος του οποίου, ταξινομημένο σε κατηγορίες, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος http://museum.fireservice.gr/archive
Επιπλέον, το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος συμμετέχει και στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες του μπορούν, μέσω τρισδιάστατων ψηφιακών απεικόνισεων, να «επισκεφθούν» το Μουσείο, κάνοντας μία εικονική περιήγηση στους χώρους του, να γνωρίσουν παλαιές και σύγχρονες στολές πυρκαγιάς και τα εξαρτήματά τους, να δουν παλαιά πυροσβεστικά οχήματα και παλαιό εξοπλισμό και να ζήσουν μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό και με ασφάλεια… Τέλος, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να διασκεδάσουν και αυτοί με ένα τρισδιάστατο ψηφιακό παιχνίδι!
Οι τρισδιάστατες αυτές ψηφιακές απεικονίσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας http://museum.fireservice.gr/περιεχόμενα.item.90/Τρισδιάστατη ξενάγηση στα εκθέματα και τον χώρο του μουσείου.html  (3D tour).
Τα μουσεία συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις, είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι, απέδειξαν ότι ακόμη και σε δύσκολες περιόδους,  ανταποκρίνονται στην κοινωνική συγκυρία και στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
Την ημέρα του εορτασμού, Τρίτη 18 Μαΐου 2021, θα είναι ελεύθερη η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Πυροσβεστικού Μουσείου και με ώρες λειτουργίας 09:00 – 14:00.

Πυροσβεστικό  Μουσείο
Ν. Μιλήση  και  Λεωφ. Μαραθώνος (έξοδος 15 Αττικής Οδού)
Τ.Κ. 153 51 ,  Άνω  Μπαλάνα, Παλλήνη  Αττικής
Τηλ:  + 30  210 6663801,  fax:  + 30  210 6663827
http://museum.fireservice.gr/
e-mail: mouseio@psnet.gr