ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  Νέα - Ανακοινώσεις  Πυροσβεστικό Μουσείο  06-06-2022 18:40  0  1001 αναγνώσεις

AUSTRIAN_DELEGATION
AUSTRIAN_DELEGATION2
AUSTRIAN_DELEGATION3
AUSTRIAN_DELEGATION4
AUSTRIAN_DELEGATION6
AUSTRIAN_DELEGATION8
AUSTRIAN_DELEGATION9

Το διάστημα 15 με 20 Μαΐου 2022, αυστριακή αντιπροσωπεία υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Βιέννης επισκέφτηκε το αρχηγείο του Π.Σ. καθώς και άλλες υπηρεσίες, στα πλαίσια μελλοντικής συνεργασίας του Π.Σ. με το Υπουργείο Εσωτερικών και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Αυστρίας. Το Νοέμβριο του 2021, είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη από αντιπροσωπεία στελεχών του Π.Σ. στο Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, στην Βιέννη. 

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στελέχη από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, την Αστυνομική Υπηρεσία Άλπεων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βιέννης και συγκεκριμένα, οι κ.κ. Dullnig Richard, Ebner Hans, Loitlesberger Martin και Schimpf Gerald, επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων και το Πυροσβεστικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν για την ιστορία της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας του Νεοσύστατου μετά τον πόλεμο Ελληνικού Κράτους από το 1830 έως την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος το 1930 και για το σημαντικό ρόλο και τη συνεισφορά του στη κοινωνία και στους πολίτες της, μέχρι και σήμερα.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο επικεφαλής αξιωματικός από την αντιπροσωπεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βιέννης και Προϊστάμενος επίσης του Πυροσβεστικού Μουσείου, του πρωτοπόρου σε όλη την Ευρώπη πυροσβεστικού σταθμού της πόλης της Βιέννης (έτος ίδρυσης 1686), κ. Schimpf Gerald, BA, Brandrat (ανώτερος αξιωματικός), προσέφερε στο Πυροσβεστικό Μουσείο Ελλάδας, ένα παλαιό αυστριακό πυροσβεστικό κράνος, τύπου Gallet, και με την σειρά του έλαβε από την Προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Μουσείου, Επιπυραγό Αλεξάνδρα-Ιωάννα Κουτρή και το προσωπικό, ένα παλαιού τύπου ελληνικό πυροσβεστικό κράνος για το μουσείο του στην Βιέννη, το οποίο και θα κοσμεί την έκθεσή του, καθώς δεν υπήρχε εκεί κάτι αντίστοιχο από την Χώρα μας.

Επιπλέον, ξεναγήθηκε, εκτός από τη βασική έκθεση του μουσείου και στο χώρο με τις χειροκίνητες ιππήλατες αντλίες και τα παλαιού τύπου πυροσβεστικά οχήματα και το λοιπό πυροσβεστικό εξοπλισμό, στο χώρο συντήρησης των εκθεμάτων, στην πυροσβεστική βιβλιοθήκη και στο ιστορικό πυροσβεστικό αρχείο. Του παρουσιάσαμε επίσης, το ψηφιοποιημένο ιστορικό αρχείο (βίντεο, φωτογραφίες, πυροσβεστικές εκδόσεις, βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα) όπως και το μοναδικό ολυμπιακό αρχείο που διαθέτει το μουσείο μας, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Schimpf, είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορίας της CTIF - Ιστορία Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και CTIF, Μουσεία και Τεκμηρίωση (CTIF History Commission- History of Fire Services and CTIF, Museums and Documentation) στην οποία το Πυροσβεστικό Μουσείο Ελλάδος αποτελεί μέλος από το 2007 και συμμετέχει κάθε φορά στην ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Ιστορίας, με αντιπρόσωπο τον Προϊστάμενο του Μουσείου. Στις συνεδριάσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν οι υπεύθυνοι των πυροσβεστικών μουσείων από όλα τα κράτη-μέλη της Επιτροπής, γίνεται παρουσίαση των πεπραγμένων του κάθε μουσείου, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων καθώς και, παροχή προτάσεων και συμβουλών πάνω σε θέματα πυροσβεστικής ιστορίας, εκθεμάτων, αρχειοθέτησης, τεκμηρίωσης, κ.α. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι, γίνεται και ιδιαίτερη μνεία στην Πιστοποίηση πυροσβεστικών μουσείων αλλά και μεμονωμένων συλλογών, εκθέσεων, παραδοσιακών αιθουσών, ιστορικών αρχείων, όπως επίσης και παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε μαζί του και τις προϋποθέσεις για την Πιστοποίηση του Πυροσβεστικού Μουσείου Ελλάδας. 

Ο κ. Schimpf, τέλος, έκανε αναφορά στη σύναψη σχέσεων και στη μελλοντική συνεργασία των δύο μουσείων και μας προσκάλεσε με την σειρά του στο Πυροσβεστικό Μουσείο της Βιέννης.